Zaaizaadunit LVV moet rijstproductie omhoog brengen -

Search
Go to content

Main menu:

Zaaizaadunit LVV moet rijstproductie omhoog brengen

ADRON Actueel

Nickerie, 28 maart 2014

Zaaizaadunit LVV moet rijstproductie omhoog brengen

In de toekomst kunnen rijstboeren hun product niet exporteren als ze geen gebruik maken van gecertificeerd zaaizaad. Het belang van hoogwaardig zaaizaad voor de rijstsector wordt keer op keer, benadrukt het ministerie van Landbouw,Veeteelt en Visserij (LVV).

Soedeschand Jairam van Adron en minister Hendrik Setrowidjojo met het papierwerk voor de formalisering van de zaaizaad unit. (Foto: Raoul Lith, Starnieuws)

Op het departement is donderdag een zaaizaadunit (zzu) ingesteld en zijn de statuten bekrachtigd. Waarnemend-directeur Soedeshchand Jairam van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) gaat de komende tijd ook aan dit bedrijf leiding geven.

“Dit bedrijf moet ervoor zorgen dat er voldoende maar vooral kwalitatief goed zaaizaad wordt geleverd aan de rijstproducenten,” zegt LVV-minister Hendrik Setrowidjojo. De zaaizaadunit is net als Adron een werkarm van de Stichting Nationaal Rijstonderzoek Instituut (SNRI) van LVV. Doordat deze unit niet eerder was ingesteld, was Adron ook belast met de productie en distributie van zaaizaad.

Hoogwaardig zaaizaad
LVV-directeur Gerrit Breinburg merkt op dat Adron de wetenschappelijke poot is van SNRI. Adron kan nu onderzoek doen naar betere kwaliteitsmateriaal die geproduceerd kan worden door de zaaizaadunit voor de rijstboeren. Er is al een aanzet gegeven waarbij een areaal van 52 hectare in Wageningen is ingezaaid voor de productie van hoogwaardig zaaizaad. In de tweede week van april is de oogst van deze aanplant gepland. Om de productie te verhogen wordt er later dit jaar ingezaaid op het Prins Bernhardpolder dat 550 hectare groot is.

De Prins Bernhardpolder is jaren geleden verhuurd aan de Sunda-groep die er landbouwactiviteiten heeft ontplooid. Gedurende twee tot drie jaar is de onderneming in gebreke gebleven om de huur te betalen. Dat was voor het ministerie van LVV reden genoeg om het contract dat tot 2014 loopt, te verbreken. Er loopt nog een rechtszaak in deze kwestie.

Volgens de LVV-directeur gaan de boeren de hoge standaarden van de zaaizaadunit moeten accepteren. “We willen nu naar een andere fase. De kwaliteit van ons rijst is goed, maar we willen naar een beter product,” zegt Breinburg. Om richting Europa te exporteren (EU) is een stap in de goede richting gemaakt.Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu