Zaaizaad-project Wageningen beter dan verwacht -

Search
Go to content

Main menu:

Zaaizaad-project Wageningen beter dan verwacht

ADRON Actueel

Nickerie, 17 april 2014

Zaaizaad-project Wageningen beter dan verwacht

Het is bewezen, ondanks zoveel tegenstand dat het niet mogelijk was, is gestart met de oogst van zaaizaad op het terrein van de Stichting Machinale Landbouw (SML) te Wageningen. Binnen twee tot drie dagen moet de 50 hectare zijn afgeoogst. Landbouw-onderdirecteur Soeresh Algoe die hard heeft getimmerd om dit tot een succes te maken is meer dan tevreden.

De eerste arealen zaaizaad te Wageningen zijn geoogst.

Het succes smaakt beter nu blijkt dat per hectare de opbrengst veel hoger is dan verwacht, in plaats van 70 balen is per hectare boven de 80 balen gehaald. Algoe zegt aan Starnieuws dat hij verwacht dat op bepaalde arealen de opbrengst tegen de 100 balen aan zal zitten. Er was 72 hectare ingezaaid, waarvan 18 hectare bestemd voor consumptie. Waarnemend directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron), Soedeshchand Jairam, zegt dat het om de Adronlijnen 128 en 130 gaat.

Om de zaaizaadproductie op te voeren heeft het Adron samen met SML, Surzwam en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, dit project uitgevoerd. Er wordt een totale productie van meer dan 300 ton zaaizaad verwacht, waarvan 60 procent al besteld is, zegt Jairam. Hij hoopt dat Adron binnenkort over een eigen opslag- en droogfaciliteit kan beschikken, waardoor de distributie en kwaliteit van het zaad verbeterd kunnen worden. Nu heeft Adron een areaal op NV Nani van ongeveer 16 hectare gehuurd. Hier zal ruim 240 ton origineel zaad worden opgeschoond, gedroogd en opgeslagen. Vanaf mei zal het zaaizaad worden gedistribueerd onder de boeren, die zich hebben geregistreerd en al besteld hadden.

In mei wordt het totaal areaal van 72 hectare wederom in cultuur gebracht voor zaaizaad. Algoe benadrukt dat het doel is om alle rijstverbouwers toegang te geven tot kwalitatief goed zaaizaad. “Anders is er sprake van oneerlijke concurrentie.” Hij hoopt dat in het volgend seizoen in september de rechtszaak over de Bernhardpolder is afgerond. “Dan kunnen we daar beginnen met grondbewerking.” Bernhardpolder was opgezet als zaaizaadbedrijf en die plaats wil Algoe het weer geven. Met de 550 hectare van de Bernhardpolder, de 72 hectare van Wageningen en de landbouwers die zijn getraind in het produceren van zaaizaad, denkt onderdirecteur Algoe dat 90% van de behoefte is gedekt.



Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu