Samenwerking Suriname en Guyana -

Search
Go to content

Main menu:

Samenwerking Suriname en Guyana

ADRON Actueel

Nickerie, 28 augustus 2010
Suriname en Guyana willen samenwerken om rijstsector te versterken

Nickerie - Suriname en Guyana gaan na hoe de rijstsector in beide landen verstevigd kan worden. Er moeten goede rijstrassen ontwikkeld worden. In collectief verband kan een betere concurrentiepositie op de wereldmarkt worden veroverd. Twee onderzoekers van de Guyana Rice Development Board (GRDB) en een vertegenwoordiger van de boerenorganisatie Rice Producers Association (RPA) uit Guyana brachten een werkbezoek aan het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron).

Directeur Lekhram Soerdjan van het Adron (links) en Mahendra Persaud, rijstveredelaar van GRDB.

Directeur Lekhram Soerdjan van het Adron zegt dat door dit bezoek invulling is gegeven aan de overeenkomst die getekend was door de vorige minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Kermechand Raghoebarsingh en de Guyanese landbouwminister Robert Persaud. De Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut (SNRI) en GRDB moeten naast informatie ook genetisch materiaal, deskundigen en technieken met elkaar uitwisselen. Hiermee hopen de organisaties de rijstsector tot grotere hoogte te brengen.

Oriëntatie in veld De delegatie heeft zich ook in het veld georiënteerd. “ We hebben gekeken naar de opbrengst, het bestrijden van rode rijst, het trainen van personeelsleden en we hebben de verschillende rassen met elkaar vergeleken”, aldus Soerdjan. De Adron-directeur zegt dat de boerenorganisatie RPA in Guyana een sterke positie heeft in de politiek. Hierdoor zijn de landbouwers in het buurland veel beter georganiseerd en kunnen ze veel meer bereiken. Soerdjan wil alle mogelijkheden goed bekijken en dan nagaan wat toepasbaar zal zijn in ons land.

Mahendra Persaud, veredelaar bij GRDB, zegt dat dit bezoek een wederzijds voordeel voor beide buurlanden zal opleveren. Er wordt naar gestreefd om de positie van de landbouwers te verbeteren. Hij merkt op dat boeren met dezelfde problemen kampen. Zo moeten er betere rijstrassen ontwikkeld worden en gewerkt worden aan de verbetering van de infrastructuur en het watermanagement. Volgens Persaud kan er in collectief verband veel meer uit de rijstsector gehaald worden en deze beter ontwikkeld worden.

De delegatie keerde vandaag terug naar Guyana. Eind september zal Adron een tegenbezoek brengen aan het buurland.


(Wanita Ramnath)
Bron / Copyright: Nickerie.Net / NSS

  
Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu