Rijstorgaan orienteert zich in rijstvelden aangetast door Bibitvlieg -

Search
Go to content

Main menu:

Rijstorgaan orienteert zich in rijstvelden aangetast door Bibitvlieg

ADRON Actueel

Nickerie, 24 januari 2014

Rijstorgaan oriënteert zich in rijstvelden Nickerie

Nadat verschillende berichten over de bibitvlieg in de media verschenen, heeft het Rijstorgaan besloten om met een team zich te oriënteren in het rijstdistrict Nickerie. Volgens coördinator Badresein Sital is de aantasting van de bibitvlieg in verschillende delen van het district waargenomen, maar deze is onder controle.


Rijstvelden in Wageningen, Middenstandspolder, Groot Henarpolder, Prins Bernhardpolder (Oostelijke polders) en de Westelijke polders Van Drimmelenpolder, Clarapolder, en Corantijnpolder zijn aangetast. Sital haast zich om erbij te zeggen dat de aantasting door de bibitvlieg in Wageningen zeer gering is. Volgens hem is de aantasting beperkt gebleven en niet veel rijstvelden kampen met dit probleem.

Niet abnormaal

“Bibitvlieg aantasting in de rijstteelt is geen abnormaal fenomeen. Het is een bekende insectenplaag waarmee boeren weten om te gaan. Bij constatering van de plaag is het bekend dat percelen moeten worden drooggelegd en of bespoten met insecticide. Over het algemeen kan gesteld worden dat er sprake is van incidentele bibitvliegaantasting in de arealen. Oorzaken kunnen van velerlei aard zijn. Deze kunnen zijn vanaf grondbewerking, onderhoud, tijdige inzaai, water- en gewasmanagement, tot en met de egalisatiegraad van het areaal”, deelt Sital mee.

De rijstcoördinator geeft enkele maatregelen aan die getroffen kunnen worden door boeren die last ondervinden van de bibitvlieg. Indien de loosleidingen niet schoongemaakt zijn, moeten deze snel opgehaald worden. Het rijstareaal moet direct drooggelegd worden en de bespuiting moet met een lage giftige insecticide (laag LD gehalte) geschieden. Ook adviseert Sital om niet steeds dezelfde insecticiden te gebruiken (resistentie van de plaag). Bij gebruik van chemicaliën is het belangrijk dat de juiste dosering gebruikt wordt.

Zie ook Adron'svoorlichtingsvideo over Bibitvlieg

Video over Bibitvlieg
Video over schade door BibitvliegTerug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu