Meer padie dankzij Adronlijnen -

Search
Go to content

Main menu:

Meer padie dankzij Adronlijnen

ADRON Actueel

Nickerie, 12 oktober 2010

Meer padie dankzij Adronlijnen

Nickerie - Grote en kleine boeren samen hebben met de zogeheten Adronlijnen een goed resultaat geboekt: gemiddeld acht ton padie per hectare. Adronlijnen zijn rijstsoorten die het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft ontwikkeld. Gangbaar is dat landbouwers vijf tot zes ton padie per hectare oogsten. Volgens directeur Lekhram Soerdjan van het Anne van Dijk Onderzoekscentrum Nickerie spelen diverse factoren een belangrijke rol in het behalen van deze hogere opbrengst.

Soerdjan legt uit dat de opbrengst bepaald wordt door de potentie van het ras, de weersomstandigheden, de toestand van het areaal en de verzorging van het gewas. Het komt wel eens voor dat boeren met de Adronlijnen toch niet de gewenste resultaten behalen. “We hebben gemerkt dat meer dan de helft van de rijstvelden niet egaal zijn. Daarbovenop worden sommige rijstarealen - liefst 40 procent in het hoofdseizoen van 2009 - met minder ureum, fosfaat en kalium bemest. Dit gebeurde vooral in de Henarpolder. Daar gebruikten boeren 15 kiloper hectare minder dan in de overige productiegebieden”, aldus Soerdjan. Ook het onderhoud van de rijstvelden in de Nani-, Bruto-, Euro-, Hamptoncourt- en Henarpolder is volgens hem zeer slecht.

Willen landbouwers een betere productie halen dan moeten ze onder andere de rijstvelden egaliseren, goed zaaizaad gebruiken, in de juiste periode zaaien (november/december en mei/juni) en 250 tot 300 kg ureum per hectare toedienen. Soerdjan hoopt dat boeren zich zullen inzetten om het maximale uit hun rijstarealen te halen. Dit is mogelijk als zij zich houden aan de adviezen.


Bron / Copyright: Nickerie.Net /NSS

Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu