De ontwikkeling van rijstrassen met een verhoogd ijzergehalte -

Search
Go to content

Main menu:

De ontwikkeling van rijstrassen met een verhoogd ijzergehalte

ADRON Actueel

Nickerie, Oktober 2011

De ontwikkeling van rijstrassen met een verhoogd ijzergehalte

In 2010 was het aantal mensen dat honger leed boven de 1 miljard. Dit kwam doordat de prijzen van voedsel wereldwijd stegen. Wat velen echter niet weten, is dat meer dan 2 miljard mensen lijden aan “verborgen” honger. “Verborgen” honger is een term die gebruikt wordt om ondervoeding aan micronutriënten weer te geven. Bloedarmoede komt bij meer dan 2 miljard van de mensen op aarde voor maar vooral vrouwen en kinderen vormen de risicogroepen. Het tekort aan ijzer in de voeding is een van de hoofdoorzaken van bloedarmoede. Gebrek aan ijzer is samen met gebrek aan zink, jood en vitamine A een van de meest voorkomende voedingsproblemen. Het gebrek aan vitamine A hebben we in de vorige Aleisi tori al belicht in het artikel over golden rice.


Rijstplanten die meer ijzer bevatten (foto: ETH Zurich / Christof Sautter)

Ijzergebrek en door ijzergebrek veroorzaakte bloedarmoede zorgen bij de mens voor tal van gezondheidsproblemen zoals verhoogde kans op moeder- en kindersterfte en negatieve effecten op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Bij volwassenen kan het gebrek ook invloed hebben op de werkprestatie omdat mensen zich vaak lusteloos voelen.

In veel ontwikkelingslanden zorgt rijst, als hoofdvoedsel, voor wel 80% van de totale dagelijkse energieopname van de mensen. Helaas heeft witte rijst heel weinig ijzer, slechts 2-5 milligram per kilo (ppm) witte rijst. Veredelaars van het internationaal rijstonderzoeksinstituut, IRRI, in de Filippijnen hebben in de genenbank van het IRRI rijstrassen gevonden die 5-8 ppm ijzer bevatten. Echter moeten bio-versterkte rassen (dit zijn rassen met een verhoogd gehalte aan micronutriënten) ten minste 30% van de behoefte aan de micronutriënten leveren als ze nuttig willen zijn. Voor rijst wordt dit pas interessant als er rijstrassen kunnen worden ontwikkeld die 14 ppm aan ijzer bevatten. Er is dus een gat van 6-9 ppm dat moet worden gevuld. Onderzoekers zijn bezig allerlei ingewikkelde methoden te ontwikkelen om uiteindelijk te komen tot rijstrassen met ten minste 14 ppm ijzer om zodoende een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van bloedarmoede in de wereld.Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu