Crop Management -

Search
Go to content

Main menu:

Crop Management

Rijstonderzoek

Het programma Gewasmanagement (Crop Management) wordt onderverdeeld in 5 sub-programma’s: Bemesting, Geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management – IPM), Rode rijst en andere onkruiden, Grondbewerking en Watermanagement.


Bemesting
:
Verschillende projecten binnen het sub-programma Bemesting zijn reeds afgerond (z.a. vaststellen boerenpraktijk, bodemmonster uit boerenvelden, respons op fosfaat, en tijdstip, aantal keren en hoeveelheid aan ureum toe te dienen). Het accent verschuift nu naar het verfijnen van de ureumbemesting (zg. precisiebemesting met gebruik van de SPAD-meter). Ook is interessant de voedingsstoffenbalans tussen een normaal bewerkt veld en een minimaal bewerkt veld. Ook de interactie tussen ureumbemesting en watermanagement is belangrijk  Aangezien er steeds nieuwe lijnen worden geproduceerd, is het toetsen van hun ureumrespons een permanente ondezoeksactiviteit.

Geïntegreerde gewasbescherming (IPM):
Per seizoen worden de grootte van de plaagpopulaties en de ziektenfrequentie gemeten. De opstelling van boeren ten aanzien van pesticidengebruik is eerder  reeds vastgesteld en er schijnen veel mogelijkheden te zijn voor de introductie van een IPM-strategie waardoor het gebruik van pesticiden kan worden verminderd. Deze IPM – strategie die moet worden ontwikkeld zal gebruik maken van het concept van de ' Farmer Field School ' welke geleid wordt door een zogenoemde facilitator. De facilitators zullen worden opgeleid door  ADRON’s IPM en communicatie specialisten.

Rode rijst en andere onkruiden:
De belangrijkste onkruiden, hun effect op de opbrengst en de maatregelen die de boeren treffen  zijn geïdentificeerd.  Verschillende herbiciden zijn getest en het  effect van rode rijst  (tegenwoordig onkruidrijst) op de opbrengst van korte groeiers is vastgesteld. Onderzoek met onkruidrijst (= belangrijkste onkruid)  moet worden verfijnd.
Onderzoek naar andere onkruiden moet worden geïntensiveerd.

Gewasmanagement - bemesting
Gewasbescherming
Gewasbescherming - roderijst bestrijding
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu