Bemesting -

Search
Go to content

Main menu:

Bemesting

Productie

Goede bemesting zorgt voor een hoge productie en kwaliteit. Rijst wordt voor het grootste deel op jonge zeeklei geteeld, die zeer rijk is aan voedingsstoffen zoals fosfaat, kalium en andere elementen. In de eerste plaats heeft rijst veel stikstof nodig, waardoor er al gauw een tekort aan dit element kan optreden. Over het algemeen wordt op deze gronden alleen met stikstofmeststoffen (Ureum) bemest. Door de continue teelt van rijst, vooral op de oude rijstgronden, komt het nu veel voor dat de rijstplant behalve met Ureum, ook met andere meststoffen (fosfaat en kalium) bemest moet worden.


Stikstof
Er wordt met gemiddeld 250 kg ureum per hectare bemest. Dit gebeurt zowel in twee als in drie keren. De keuze is van een aantal factoren afhankelijk w.o. de groeiduur van de gebruikte rassen en de beschikbaarheid van kunstmest. Bij een tekort aan stikstof wordt de opbrengst aanzienlijk verlaagd. De eerste symptomen van stikstoftekort zijn: licht groen tot vergelen van de planten. De aanplant is kort en er wordt heel weinig uitstoelers gevormd. Planten met stikstoftekort herstellen snel door toediening van stikstofmest.

Fosfaat
Fosfaat bevordert de uitstoeling, de wortelontwikkeling, de bloei en de rijping. Toediening van Fosfaat kan vooral in de beginfase van de groei erg belangrijk zijn, omdat het beschikbare fosfaat van de grond laag is en de wortels nog niet goed ontwikkeld zijn. Over het algemeen komt er genoeg fosfaat in de grond voor, maar de vorm waarin dit in de grond zit, maakt dat het overgrote deel voor de plant niet opneembaar is. Als deze gronden ten minste 2 - 4 weken voor inzaai onder water worden gezet, kan een deel van het fosfaat dat in de grond gebonden zit, vrijkomen voor de plant. Voor een optimaal rendement moet de fostaatbemesting binnen 10 dagen na inzaai plaatsvinden. Er wordt door een klein deel van de boeren doorgaans tussen de 30 tot 100 kg Triple Super Phosphate (TSP) per hectare gebruikt.

Kalium
Kalium speelt een belangrijke rol bij de korrelvulling (grootte en gewicht) en tolerantie tegen legeren en de schimmelziekten zoals Blast en Brown Spot. Kalium wordt in zeer beperkte mate in de vorm van NPK meststoffen toegediend.   


Kosten
De kosten voor bemesting liggen in de orde van US$110 per hectare (2006). Dit is dus rond de 20% van de totalekosten per hectare.


Bemesting - gebeurt veelal nog handmatig
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu