Adron voldoet aan internationale maatstaven -

Search
Go to content

Main menu:

Adron voldoet aan internationale maatstaven

ADRON Actueel

Nickerie, 20 juli 2010
Adron voldoet aan internationale maatstaven

Nickerie -  Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) telt internationaal mee. In vergelijking met centra in het buitenland scoren de rijstrassen die het Adron vanuit Suriname instuurt lang niet slecht. Dat zegt Adron-directeur Lekhram Soerdjan. Het ADRON participeert al vanaf 1996 in het International Network for the Genetic Evaluation of Rice (INGER). INGER is een onderdeel van het Internationaal Rijstonderzoeksinstituut (IRRI) dat in de Filippijnen is gevestigd. Het INGER stelt elk jaar zogenaamde ‘nurseries’ samen die bestaan uit de beste rassen en lijnen uit diverse rijstverbouwende landen in de wereld.

Soerdjan zegt dat er verschillende nurseries zijn. “ Zo hebben we onder andere nurseries voor de opbrengst, blastresistentie, droogtestress, zouttolerantie en aromatische rijst. ADRON heeft tot nu toe meegedaan aan de opbrengst en aromatische nurseries”, aldus de directeur. Het ADRON ontvangt elk jaar deze nurseries . Deze diverse rijstrassen worden geplant. Het Adron stelt vast hoe deze lijnen presteren onder de Surinaamse omstandigheden. Volgens Soerdjan wordt er hierbij onder andere gekeken naar groeikracht planthoogte, korrellengte, korrelbreedte, opbrengst en fenotypische acceptatie. De resultaten worden naar INGER gestuurd die ze verder verwerkt.

De directeur merkt op dat het ADRON tweemaal haar eigen materiaal opgestuurd heeft om in de nurseries te worden opgenomen. “In de opbrengstnursery van 2008 deden ADRON-125 en ADRON-126 het niet slecht. Op basis van de fenotypische acceptatie kwamen deze twee ADRON-lijnen in de top 8 terecht na getoetst te zijn in 11 landen op 22 verschillende locaties” , zo stelt Soerdjan. Fenotypische acceptatie is de algemene indruk die men heeft over een ras. Daarmee wordt ook aangegeven of men zo’n ras verder kan gebruiken of niet.


(Tekst en foto: Wanita Ramnath)
Bron / Copyright: Nickerie.Net / NSS
  


Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu