Adron rekent op kwaliteitsverbetering rijstsector -

Search
Go to content

Main menu:

Adron rekent op kwaliteitsverbetering rijstsector

ADRON Actueel

Adron rekent op kwaliteitsverbetering rijstsector
Nickerie, 14 juli 2010

Nickerie - Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) hoopt dat de kwaliteit van de rijstsector binnenkort omhoog gaat. Inmiddels heeft het centrum 45 landbouwers en bedrijfsleiders succesvol getraind. Dit zegt directeur Lekhram Soerdjan van het Adron. De training, onder de titel Farmer Field School (FFS), vond op vier verschillende locaties plaats. De cursus duurde 23 weken. De deelnemers kwamen één keer per week bij elkaar en hebben zowel theoretische als praktische kennis opgedaan.


“Voor het praktisch gedeelte werden twee velden ingezaaid. Het doel hiervan was om een vergelijking te maken tussen boerenpraktijk en Integrated Pest Management (IPM). Bij IPM worden er minder pesticiden gebruikt en gaat men eerder over tot het toepassen van cultuurmaatregelen”, aldus Soerdjan. Deelnemers en hun trainers brachten regelmatig een bezoek aan de velden. Zo werden vanuit de praktijk besluiten genomen over de verschillende teeltmaatregelen.

De Farmer Field School wordt wereldwijd ingezet om IPM te bevorderen in de landbouwsector. “Bij dit proces gaat het om de teelt van een gezond gewas, gebruik van goed zaaizaad, toepassen van de juiste zaaidichtheid en goed onderhoud van het rijstveld. Ook onkruidbestrijding, juiste bemesting, juiste bestrijding van ziekten en plagen en goed waterbeheer zijn van groot belang”, aldus trainer Nareen Gajadin. Hij zegt dat er ook aandacht is besteed aan ras en oogsttijdstip, zodat de kwaliteit van het product verbeterd kan worden. Gajadin was goed te spreken over de participatie. Volgens hem is de oostelijke polder al aangedaan tijdens de cursussen en het voornemen bestaat om nu ook in de westelijke polders trainingen te houden.

De deelnemers geven aan dat ze tot betere inzichten gekomen zijn. Uit evaluatie van eerder gehouden FFS trainingen is gebleken dat 67 procent van de boeren voor de training onnodig veel pesticiden en meststoffen gebruikten. Zij gebruiken nu met succes de juiste dosering op het juiste moment en passen vaker cultuurmaatregelen toe, zegt de trainer.

(Tekst Wanita Ramnath; foto: Adron fotoarchief)


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu