Adron krijgt 300 ha grond in Wageningen -

Search
Go to content

Main menu:

Adron krijgt 300 ha grond in Wageningen

ADRON Actueel

Adron krijgt 300 hectare in Wageningen voor zaaizaadproductie

de Ware Tijd, 05/03/2009

NIEUW NICKERIE - Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie (Adron) krijgt een areaal van 300 hectare in Wageningen voor de productie van zaaizaad. Hiermee zal het productieareaal van het centrum uitgebreid zijn tot circa 1.150 hectare.

"Genoeg om het eerste nabouw zaaizaad te produceren voor alle rijstboeren in Nickerie", zegt Adron-directeur, Kardie Kartosowieto. Hij geeft aan dat momenteel op een areaal groot 950 hectare   de eerste nabouw wordt geproduceerd door getrainde zaaizaadboeren. Het Adron produceert zelf op 50 hectare origineel zaad dat is bestemd voor de zaaizaadboeren.  Uit gegevens van het rijstonderzoekcentrum blijkt dat de lijn ‘Adron125’ het meest wordt ingezaaid door de rijstboeren (49,2 procent). Op de tweede en de derde plaats staan respectievelijk de Adron 111 (22,0 procent) en Groveni (8,3 procent).De lijn Adron125 wordt het meest ingezaaid door rijstboeren in Nickerie. (dWTfoto/Beta Debidien).

Kartosowieto ziet ook graag dat de gemiddelde opbrengst in de komende tien jaren toeneemt van vijf naar zes ton natte padie per hectare. Hij zegt dat ook de productiecapaciteit omhoog moet naar negen ton of meer rijst per hectare. Hij is van mening dat Adron in de komende periode zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten verder moet verdiepen, maar wijst erop dat daarvoor voldoende kader en expertise nodig is.

Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat de grondaanvraag positief is beoordeeld door het bestuur van de Stichting Machinale Landbouw (SML). Hijzelf heeft ook een positief advies gegeven. De minister heeft intussen ook een schrijven gericht aan zijn collega Micheal Jong Tjien Fa van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) om bedoeld stuk terrein in Wageningen beschikbaar te stellen aan het Adron.

Raghoebarsing stelt dat de regering alle middelen die Adron nodig heeft en heeft opgebracht op zijn begroting voor dit dienstjaar, beschikbaar zal stellen. Het centrum wordt hierdoor in staat gesteld om het goede werk te kunnen voortzetten ten gunste van de rijstsector in Suriname.-.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu