Adron introduceert nieuwe zaaizaadlijnen -

Search
Go to content

Main menu:

Adron introduceert nieuwe zaaizaadlijnen

ADRON Actueel

Nickerie, 20 juli 2010
Adron introduceert nieuwe zaaizaadlijnen

Nickerie - Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft twee nieuwe raslijnen dit seizoen geïntroduceerd. Het gaat om de lijnen Adron-128 en Adron-130 die voor het eerst in Nickerie zijn ingezaaid. Het centrum kweekt de zaden eerst op een klein areaal om het daarna in het groot uit te testen. De directeur van Adron, Lekhram Soerdjan, beide zaden hebben een korrellengte van ongeveer 10,3 mm. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 97 cm om 102 cm. De gemiddelde opbrengst van beide lijnen is ruim 6,3 ton per hectare.

Soerdjan merkt op dat de nieuwe raslijnen een betere weerstand bieden tegen de “Blaasziekte”, een schimmelziekte bij de rijstplant. Voorheen werd het meest Adron -111 en Ardon- 125 gebruikt als zaaizaad. De landbouwdeskundige zegt dat onkruid een veel voorkomend probleem is in de landbouwsector. Hierdoor gaat de kwaliteit van het zaad verloren, waardoor de opbrengst veel lager wordt.

Een ander probleem is de rode rijst. Het Adron blijft de landbouwers informatie verschaffen, zodat ze hun opbrengsten kunnen verhogen. Soerdjan merkt op dat de boeren die goede opbrengsten halen meestal hun zaad bij het onderzoekscentrum kopen. Daarnaast volgen deze landbouwers de adviezen die gegeven worden.

Dit seizoen is er ruim 78 ton van de nieuwe lijnen ingezaaid. ”Niet alle landbouwers bestellen hun zaaizaad bij het Adron. Veel boeren maken gebruik van de eerste nabouwzaden die ze collegaboeren opkopen”, aldus Soerdjan. Uit de kwekerszaden wordt elite zaad geselecteerd. Deze zaden hebben geen enkele rode rijstkorrels. Origineelzaad mag vijf rode rijstkorrels per kilogram bevatten, terwijl de eerste nabouw 10 stuks mag hebben. Voor 70 kg origineelzaad hebben landbouwers SRD 85 moeten neertellen.


(Tekst en foto: Wanita Ramnath)
Bron / Copyright: Nickerie.Net / NSS
  


Terug naar startpagina


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu