ADRON 15 jaar -

Search
Go to content

Main menu:

ADRON 15 jaar

ADRON Actueel

15 jaar ADRON

DC: ‘Onderzoek vormt basis voor ontwikkeling’

de Ware Tijd, 04 maart 2009

NIEUW-NICKERIE - “De rijstsector in ons land staat en valt met het ontwikkelen van goede en duurzame rassen en daaropvolgend het produceren van kwalitatief zaaizaad.  Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft de basis gelegd om de rijstsector tot een sector te maken, waarbij door rehabilitatie er versterking van deze sector plaatsvindt”. Zo sprak districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar gisteren tijdens zijn felicitatieboodschap ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Adron.

Volgens Shankar is het ook geen kwestie om terug te blikken  op de ontwikkelingen in de afgelopen 15 jaar, maar het gaat nu om het besluit en te gaan erkennen dat onderzoek de basis vormt voor ontwikkeling. “Daarvoor moet ruimte en beleid gemaakt worden,” vindt Shankar.


dWTfoto/ Beta Debidien
Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Kermechend Raghoebarsing, en de  directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie planten een groenhartboom op het terrein van het centrum, gisteren ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van het Adron.-.

Het onderzoeken en ondernemen van veldactiviteiten is heel belangrijk en kost ook veel geld. Harinandan Oemraw, bestuurslid van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt dat  het Adron in de afgelopen 15 jaar haar recht van bestaan als ondersteuningsinstituut voor de rijstsector uitmuntend heeft bewezen. “Wij nemen als voorbeeld de introductie van enkele nieuwe rijstrassen van goede kwaliteit. Wij noemen hier vooral ook de rol die het Adron heeft gespeeld in uitbreiding van de zaaizaadvoorziening”, zegt Oemraw. De SPBA heeft in het verleden voorstellen gedaan om die zaaizaadvoorziening aan boeren te verbeteren.

Ondanks de activiteiten van het Adron, is er nog onvoldoende goed zaaizaad ter beschikking, daarom heeft de boerenorganisatie tot wens, dat in de nabije toekomst dit instituut door de regering in de gelegenheid wordt gesteld om over voldoende grond te beschikken, zodat zij er een groot zaaizaadbedrijf kan exploiteren. Voor minister Kermechend Raghoebarsing is van belang dat Adron doorgaat met onderzoek. De bewindsman zegt dat de wetenschappers van Adron geen grotere steun in de rug zouden willen en wensen, dan deze wijze van felicitatie door de SPBA.
Kardie Kartosowieto, die al meer dan 13 jaar leiding geeft aan Adron, is bijzonder tevreden  over het werk dat verzet is in de afgelopen periode.

“Teleurstelling heb je wanneer je bezig bent goed werk te verrichten als organisatie voor de gemeenschap”, zegt Kartosowieto. Volgens hem heeft Adron een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de totale rijstsector in Suriname. De directeur, die over enkele maanden plaats zal maken voor een nieuwe directeur, zegt dat hij graag ziet  de komende periode de rijstboeren een veel hogere productie halen per hectare.-.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu